18 Rijexamen tips 2021

18 Rijexamen tips voor het praktijkexamen auto 2021, faalangst en stress tijdens het afrijden zijn niet nodig, Autorijschool Mullens 2021

 

Tip 1 Rijexamen doen op zaterdag of 8 uur s morgens en stress.

Een auto rijexamen op zaterdag of 8 uur s morgens is gezien de slagingspercentages niet echt een aanrader.

Bedenk ook dat als je om 8 uur s morgens examen gaat doen je rij-instructeur waarschijnlijk al om 06.45 uur voor je deur staat en de wekker om 06 00 uur afgaat.

En voor mensen die met dikke stress moeilijk in slaap vallen is dit niet echt een lekker begin.
Dus slaap goed, ben je een slechte slaper vraag dan je examen in de middag aan.

Tip 2 Faalangst en Stress verminderen tijdens je praktijkexamen.

Als je faalangst hebt ben je bang om fouten te maken of je bent een perfectionist.

Maar een examinator wil niet zien dat je foutloos rijd, maar dat je het voertuig beheerst en het verkeersveilig houd, dus focus je daar op, dus niet op ik mag geen fouten maken

En ben je echt een stress kip vraag dan een faalangst rijexamen aan.

Ontbijt goed je hersens functioneren veel beter als je een goede maaltijd met veel koolhydraten eet.

Die stress banaan waar iedereen het over heeft helpt, er zit een stof in waar je rustig en ontspannen van word en een banaan levert heel snel koolhydraten.

Wat ook prima werkt zijn valeriaan pillen, wel even de bijsluiter lezen, bijna overal verkrijgbaar zoals bij het kruidvat.

Tip 3 Heb je nog vragen over het rijexamen vraag het aan je rij-instructeur.

Neem nog een autorijles voor je examen anders word het allemaal zo gehaast, bovendien kun je dan ook nog vragen stellen aan je rij-instructeur, zorg dat je 15 min voor je examen bij het CBR bent, vergeet je legitimatie en oproep niet mee te nemen

Tip 4 Het examen voertuig Corona klaar maken.

Wees 15 min voor je rijexamen aanwezig lucht de auto minimaal 7 min, maak deurklinken deurstijlen bedieningspanelen enz schoon, (dit doet de rij instructeur).

Tip 5 Gesprekken voeren met een examinator tijdens een rijexamen.

Vermijd langdurige gesprekken met je examinator tijdens je rijexamen, het lijd alleen maar af en je schiet er echt niets mee op.

Jullie willen allemaal vriendjes worden met de examinator maar dat het heeft totaal geen nut, niet doen dus.

Je kunt gewoon zeggen ik wil me focussen, of antwoord 3 keer ja of nee, geloof me hij of zij begrijpt de hint.

Tip 6 Besluitvaardig rijden.

Het CBR riep vroeger altijd vlot veilig en zelfstandig, sommige van jullie horen alleen het word vlot, hier word dus niet bedoeld dat je er een kartbaan van moet gaan maken.

Rij het tempo zoals je rij instructeur het je geleerd heeft tijdens de rijlessen.

Tip 7 Plaats op de weg tijdens een rijexamen.

Creëer ruimte om je heen, rij niet te dicht bij fietsers en geparkeerde auto s, snij geen bochten en neem ze niet te ruim, sorteer op tijd voor indien nodig.

Tip 8 Correct kijkgedrag tijdens het rijexamen.

Vergeet al die wijze raad van vrienden en kennissen, je moet vaker kijken of meer overdreven, je binnenspiegel hoger zetten, kijk zoals je in de rijlessen geleerd hebt.

Je hoofd naar links en rechts draaien is geen kijken en word door het CBR omschreven als aapjes gedrag en daar bedoelen ze mee dat het een aangeleerd kunstje is.

Dit geld ook voor je spiegels die worden afgeraffeld, neem je tijd neem in gedachten 3 foto s met je spiegels en dode hoek.

Wat een examinator wil zien is dat je observeert, anticipeert en het examenvoertuig rollend houd daar waar mogelijk, vergeet dat hele woord kijken gooi het in de prullenbak, observeer.

Tip 9 Naderen van gelijkwaardige kruispunten en voorangskruispunten.

1 Zoek het kruispunt op tijd op, zijn er verkeersborden, verkeerslichten, naambordjes enz en zoek hier al je medeweggebruikers op, kijk voor, links, voor, rechts.

2 Bepaal wat voor kruispunt het is, hoe is de voorrang geregeld, kruis ik fietsers en voetgangers.

3 Zorg dat je snelheid in orde is en creëer ruimte om je heen

4 Kijk nogmaals goed om je heen, kijk voor, links, voor, rechts

5 Verleen voorrang indien nodig en probeer je auto rollend te houden, examinators vinden het helemaal niet grappig om overal stil te staan waar het niet nodig is.

6 Controleer na het verlaten van het kruispunt je spiegels nog een keer.

Als een kruispunt geregeld word door verkeerslichten of voorrangsborden wil dat nog niet zeggen dat je niet moet kijken mensen, hier sneuvelen heel veel examens op.

Tip 10 Mag ik de snelheid overschrijden tijdens een rijexamen.

Houd je aan de snelheid waar het kan, maar het is echt onzin dat je zou zakken als je kortstondig de maximale snelheid overschrijd als je daarmee de verkeersveiligheid bevorderd of omdat je anders onnodig lang de linker rijstrook bezet houd.

Je kunt zakken als je langdurig de maximale snelheid overschrijdt maar bijna alle examinators geven nog 1 gratis waarschuwing en 52 rijden waar het 50 is echt geen probleem.

Ga niet extreem voorzichtig rijden, dat komt over alsof je geen plan hebt gemaakt.

Tip 11 Tip voor je bijzondere verrichtingen tijdens je auto rijexamen.

Hou het tempo laag,

Je kunt een auto nog zo mooi parkeren of keren maar als je niet regelmatig om je heen kijkt of je bv geen fietser 3 maanden het ziekenhuis in rijd ben je gezakt.

Echter als je 3 keer moet steken voor je auto goed staat maar 3 keer goed om je heen gekeken hebt ben je geslaagd.

Is het zo simpel ja zo simpel is het, alles draait om het kijken en niet zozeer om de oefening zelf.

Tip 12 Invoegen op een snelweg en problemen oplossen.

Voordat je op de invoegstrook terecht komt al naar links gaan kijken, hoe hard gaan die auto s, zitten er ergens flinke gaten waar ik makkelijk tussen kan schuiven.

Zodra het stuur recht staat al gelijk die spiegels gaan gebruiken, eerst de halve invoegstrook gebruiken en dan pas in je spiegels kijken en je dode hoek overslaan is echt gezakt.

Om tempo te maken kun je later opschakelen waardoor je meer trekvermogen hebt, als de lesauto het aan kan kun je hem gewoon in de derde versnelling doortrekken naar 100.

Vervolgens zet je hem op de snelweg pas in de vierde versnelling.
Overleg dit even met je rij instructeur niet elke auto vindt dit grappig.

Ideaal is met 100 invoegen als de rest ook 100 rijd, maar als je achter een vrachtauto binnenkomt en die rijd 70 en je komt daar 2 meter achter te zitten dan zie ik jullie allemaal 46 keer in die buitenspiegel kijken.

Ik wil er in, ik wil er in, maar je kunt jezelf ook heel langzaam af laten zakken dan creëer je ruimte en kun je een kleine aanloop achter de vrachtauto nemen.

Tip 13 Wel of niet inhalen.

Als je achter auto met een aanhanger zit die 90 rijd blijf dan niet constant achter hem zitten, haal hem in als dat kan.

En als iemand 90 rijd en je besluit hem in te halen en vervolgens begint hij ook 100 te rijden haal hem dan gewoon in met 105 of 110 maar blijf niet de linker rijbaan eeuwig bezet houden.

Tip 14 Probleem oplossen bij het uitvoegen op een snelweg.

En als je examinator naar Hilversum wil maar het past gewoon niet om de afslag nog te halen rij dan gewoon door en neem de volgende afslag en ga daar uitvoegen.

Het boeit je examinator niet hoe je er komt maar dat je er verkeersveilig komt, er tussen proppen resulteert in zakken.

Tip 15 Voorbereiden op grote rotondes.

De grootste fout bij het nemen van rotondes is dat jullie vergeten naar de verkeersborden te kijken, daar staat heel duidelijk hoeveel rijstroken er naar links, rechtdoor en rechts gaan.

Vervolgens rijd iedereen achter zijn voorganger aan, dat gaat vaak goed maar als de bestuurder voor je ook niet bekend is op de rotonde kom je op de verkeerde rijstrook en dit gaat bijna altijd gepaard met het niet controleren van spiegels en dode hoek.

En een rotonde naderen zonder plan is meestal gedoemd om te mislukken omdat de pijlen op het wegdek op de rotonde vaak heel erg verwarrend kunnen zijn.

Als je op een rotonde zit en denkt dat je fout zit blijf dan op die rijstrook en los het 500 mtr verder op, keer om en rij terug, maar meestal past de examinator de route al aan.

Tip 16 Het examen voertuig slaat af.

Je kent ze wel die mensen die zeggen ik ben gezakt omdat mijn auto afsloeg, onzin je bent gezakt omdat je niet opnieuw het andere verkeer bekeken hebt voordat je weer wegreed.

Tip 17 Een rijexamen is pas klaar als het voorbij is.

Probeer nooit te denken voor je examinator, leerlingen raken helemaal in de stress omdat er in hun ogen iets fout gaat.

Maar als een examinator ziet dat er een duidelijke structuur in je kijkgedrag zit en er een duidelijk plan gemaakt is kom je met kleine foutjes best weg.

Tip 18 Wanneer zak je voor je rijexamen, eindconclusie

Dat antwoord is echt heel simpel, als je niet de tijd neemt om te observeren wat andere weggebruikers aan het doen zijn of gaan doen ben je bijna altijd gezakt.

Neem je tijd om te kijken, observeer, anticipeer en probeer de auto zoveel mogelijk rollend te houden zonder natuurlijk het verkeer achter je te hinderen.

En hoelang duurt een rijexamen?, het rijden zelf duurt slechts 35 minuten en die zijn zo voorbij.

Tip 19 Geef je rij instructeur een fles Bacardi als je geslaagd bent.

Succes met je rijexamen en de rijles tips.

Home

 

Autorijschool Nieuwegein achtergrond