Tussentijdse Toets en Theorie examen

Tussentijdse Toets en Theorie examen Rijschool Nieuwegein.

Een Tussentijdse Toets is een rijexamen dat net zo verloopt als het officiële praktijkexamen. Tijdens deze toets worden alle examenonderdelen volgens de officiële exameneisen getoetst door een CBR examinator.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Daarnaast toetst de examinator of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.Om een tussentijdse toets aan te vragen moet je voor het theorie examen geslaagd zijn.

Waar let de examinator op tijdens de tussentijdse toets.

  • je beheersing van de auto
  • je kijkgedrag;
  • inhaalmanoeuvres;
  • het rijden op rotondes en kruispunten;
  • in- en uitvoegen;
  • voorrang verlenen;
  • bijzondere verrichtingen.

Na afloop van de Tussentijdse Toets krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen voordat je praktijkexamen doet. Het grootste voordeel van de Tussentijdse Toets is dat wanneer je de bijzondere verrichten goed uitvoert je deze niet nogmaals hoeft te doen tijdens het praktijkexamen.

Wat zijn de voordelen van een tussentijdse toets.

Een ander voordeel is dat de Tussentijdse Toets een goed moment is om alvast te wennen aan het rijexamen. Dit helpt bij het wegnemen van eventuele nervositeit. De instructeur Steven Mullens rijdt graag mee om te analyseren of je rijgedrag verandert onder druk van het examen.

Theorie examen voor je rijbewijs B

Er zijn verschillende vormen van het theorie examen mogelijk.

Het klassikaal theorie examen

Het standaard theorie examen is in een klassikale examenzaal. Zodra je aan de beurt bent  mag je de zaal in en neem je plaats achter de computer met het tafelnummer dat je hebt gekregen van het CBR.

Het theorie examen met extra tijd (en met geluid)

Heb jij moeite met lezen door bijvoorbeeld dyslexie, dan kun je een theorie examen met extra tijd inplannen. Dit kan ook wanneer je door andere redenen extra tijd nodig verwacht te hebben. Met een dyslexieverklaring kun je de kosten voor extra toeslag terugvragen.

Het individueel begeleid examen

Dit examen kun je inplannen wanneer je meer tijd of extra begeleiding nodig hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals faalangst, autisme of een cognitieve stoornis. Het examen kan ook gedaan worden in een andere taal dan Nederlands. De kosten voor dit examen liggen hoger dan het klassikaal theorie-examen.

Onderdelen van het theorie examen

Het theorie examen bestaat uit drie onderdelen:
1. Gevaarherkenning –  25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden.
2. Kennis – 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden.
3. Inzicht – 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Home

 

Autorijschool Nieuwegein achtergrond