Tussentijdse Toets (TTT) & Theorie

De Tussentijdse Toets (TTT)

Een Tussentijdse Toets is een rijexamen dat net zo verloopt als het officiƫle praktijkexamen. Tijdens deze toets worden alle examenonderdelen volgens de officiƫle exameneisen getoetst door een examinator van het CBR. De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Daarnaast toetst de examinator of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De examinator van het CBR let onder andere op:

 • je beheersing van de auto;
 • je kijkgedrag;
 • inhaalmanoeuvres;
 • het rijden op rotondes en kruispunten;
 • in- en uitvoegen;
 • voorrang verlenen;
 • bijzondere verrichtingen.

Na afloop van de Tussentijdse Toets krijg je een advies van de examinator. Zo weet je precies wat je nog extra moet oefenen voordat je praktijkexamen doet. Het grootste voordeel van de Tussentijdse Toets is dat wanneer je de bijzondere verrichten goed uitvoert, je deze niet nogmaals hoeft te doen tijdens het praktijkexamen. Een ander voordeel is dat de Tussentijdse Toets een goed moment is om alvast te wennen aan het rijexamen. Dit helpt bij het wegnemen van eventuele nervositeit. Onze instructeur Steven rijdt graag mee om te analyseren of je rijgedrag verandert onder druk van het examen.

Theorie-examen voor je rijbewijs B

Er zijn verschillende vormen van het theorie-examen mogelijk.

Het klassikaal theorie-examen

Het standaard theorie-examen is in een klassikale examenzaal. Zodra je aan de beurt bent voor het examen mag je de zaal in en neem je plaats achter de computer met het tafelnummer dat je hebt gekregen van het CBR.

Het theorie-examen met extra tijd (en met geluid)

Wanneer je moeite hebt met lezen, door bijvoorbeeld dyslexie kun je een theorie-examen met extra tijd inplannen. Dit kan ook wanneer je door andere redenen extra tijd nodig verwacht te hebben. Met een dyslexieverklaring kun je de kosten voor extra toeslag terugvragen.

Het individueel begeleid examen

Dit examen kun je inplannen wanneer je meer tijd of extra begeleiding nodig hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals faalangst, autisme of een cognitieve stoornis. Dit examen kun je ook doen wanneer je het examen in een andere taal dan Nederlands wilt afnemen. De kosten voor dit examen liggen hoger dan het klassikaal theorie-examen.

Onderdelen van het theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen:

 1. Gevaarherkenning
  25 vragen, waarvan je minimaal 13 vragen goed moet hebben.
 2. Verkeersregels en verkeersinzicht
  40 vragen, waarvan je minimaal 35 vragen goed moet hebben.

Je slaagt voor het theorie-examen wanneer je minimaal 35 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed hebt en wanneer je minimaal 13 vragen over gevaarherkenning goed hebt. Het theorie-examen kun je eenvoudig online reserveren bij het CBR. Heb je het theorie-examen behaald? De uitslag ‘geslaagd’ voor je theorie-examen is anderhalf jaar geldig. Je moet je theorie-examen hebben behaald wanneer je de Tussentijdse Toets en het praktijkexamen wilt doen.

Autorijschool Mullens achtergrond